Najprej ljudje

“Ko sebe poimenuješ Indijec, musliman, kristjan ali Evropejec ali kakorkolidrugače, postaneš nasilen. Zakaj nasilen? Ker se ločiš od ostalegačloveštva.” (Krishnamurti) 

Danes, ko je med ljudmi še vedno toliko razlikovanja (po prepričanju, izgledu, pripadnosti različnim skupinam, strankam in ideologijam itd.), je še kako pomembno, da razmislimo, kaj je tisto, kar nas povezuje.  

Najprej je to skupna pripadnost. Na to nas spomni staroslovanski izvor besede človek, ki dobesedno pomeni ‛otrok (velike) družine’. [Marko Snoj: Slovenski etimološki slovar, 1997] V pravem pomenu besede smo torej vsi ljudje otroci velike družine – človeštva. Ko bomo to resnično razumeli in čutili, bomo spremenili tudi svoj odnos do soljudi, kajti do pripadnikov svoje družine se obnašamo čisto drugače, kot se danes obnašamo do številnih pripadnikov človeštva. 

Pomembno je razumeti, da smo vsi najprej ljudje in šele potem pripadniki narodov, etničnih skupin, verstev, ideologij, strank, društev itd. Zato je za Krishnamurtija nasilno, če se najprej poimenujemo, identificiramo z neko skupino in se tako ločimo od človeštva kot celote.  

Druga pomembna stvar, ki nas povezuje je skupni dom, planet. Karkoli si mislimo drug o drugih, z vsemi delimo skupni dom. Dihamo isti zrak, pijemo isto vodo, uporabljamo iste dobrine. Nismo niti sosedje, temveč sostanovalci. Obnašamo pa se, kot da so nam problemi drugih ljudi tuji. 

Beseda Rom izvorno pomeni človek – iz sanskrtske besede doma. Romi so ljudje, prebivalci Ambrusa so ljudje; Slovenci, Hrvatje; Američani; kristjani, muslimani, židje, hindujci, budisti; levi, desni; homoseksualci; invalidi … 

Vsi smo najprej ljudje. To je najpomembnejše. 

 

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !