Pošast New Age-a?

»Pošast hodi po Evropi – pošast komunizma. Vse moči stare Evrope so se zavezale za sveto gonjo proti tej pošasti, papež in car, …« Tako sta Marx in Engels slikovito začela svoj znameniti komunistični manifest. Saj ne, da bi obujali k življenju komunizem (ki v sami ideji niti ni bil tako slab, a so ga posamezniki temeljito zlorabili), a podobno izgleda današnji odpor do pojava, ki se skupno besedo imenuje New Age ali po slovensko nova doba.  

Kaj sploh je nova doba? Mnogi jo istovetijo s pojavom tako imenovanih alternativnih zdravilcev in učiteljev joge; različnih oblik meditacije in številnih drugih tehnik, pojavom vegetarijanstva itd.. To so res do neke mere obrobni znanilci sprememb, a imajo več skupnega s preteklostjo in tradicijo različnih kultur ter verstev, kot pa z resnično novo dobo. 

Nova doba je v resnici povezana z globokimi spremembami v človeški družbi, ki je na prehodu iz dobe egoizma, pohlepa, sebičnosti, nadvlade nad šibkejšimi; tekmovanja (vojn) za dobrine in ozemlja v dobo sodelovanja, solidarnosti in pravične delitve dobrin. Množice se začenjajo zavedati družbenih problemov (revščina, lakota, izkoriščanje, vojne) in problemov okolja (globalno segrevanje ozračja in drugo onesnaževanje) in pritiskajo na svoje voditelje naj spremenijo staro politiko nasilja, izkoriščanja, vojn. Politiki, ki so pod velikim pritiskom množic in nič več ne morejo po svoje oblikovati svojih odločitev (celo ameriški predsednik Bush). 

Nova doba prinaša tudi velike spremembe razumevanja življenja samega. Razumevanje nekaterih temeljnih zakonov življenja, ki so ali so bili nekoč že poznani, vendar v zelo izkrivljeni podobi, bo prineslo velike spremembe v življenju posameznikov in družbe kot celote:  

Zakon reinkarnacije. Razumevanje, da je človeško življenje zgolj eno izmed mnogih v dolgem ciklu evolucije, bo zmanjšalo hromeč strah pred smrtjo kot dokončnim izginotjem. Krščanska miselnost je do 6. stoletja (Origen) še poznala nauk o ponovnem rojstvu, vzhodna tradicija pa je ta zakon (karma) sprejela v smeri pasivnosti (zdajšnjega življenja itak ne moreš spremeniti, ker je pač posledica preteklih dejanj), kar v mnogočem hromi razvoj družbe. 

Zakon vzroka in posledice. Razumevanje, da sleherno naše dejanje, čustvo ali misel (vzrok) prinaša določene posledice, ki imajo vpliv tudi na samega povzročitelja, pomeni preobrazbo našega ravnanja, ki bo postalo bolj odgovorno tako do soljudi kot do okolja. Danes v vsaj enem vidiku že razumemo delovanje zakona vzroka in posledice – ko gre za naše okolje. Naša pretekla (in sedanja) dejanja so povzročila podnebne spremembe; ta povezava je dokazana. Iz tega se lahko naučimo in spremenimo naše življenjske vzorce (pretirano potrošnjo, pretirano izrabo virov, uporaba ˝umazanih˝ tehnologij, prevoznih sredstev itd.). Kar smo povzročili ima povratni učinek tudi na nas same, v obliki poplav, suš, pretoplega vremena, orkanov itd.. 

A največja spremembo predstavlja prihod Maitreje, učitelja človeštva in mojstrov modrosti v vsakdanje življenje človeštva. Mojstri modrosti so skupina ljudi, ki so se v dolgi evoluciji zavesti, v številnih življenjih, tako izmojstrili, da so z našega vidika postali popolni, saj obvladujejo vse aspekte človekovega bivanja na Zemlji. Ves čas skupina teh modrih bitij sodeluje s človeštvom, a prikrito in večini človeštva nepoznano, v tem novem obdobju, pa bodo delovali javno, kot svetovalci, pomočniki in učitelji človeštva.    

Strah pred novo dobo je v resnici odpor starih sil, ki branijo stare privilegije, bogastvo in moč, nasproti novim.

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev na “Pošast New Age-a?”

 1. Radvanjec Radvanjec pravi:

  Jaz pa še vedno čakam na Mesijo. Kaki hec. Vsi mamo svoje poglede. Kje torej tiči Judaizem? V old age? Pa vendar verjamem, da so modreci moje vere veliko postoriliza naš svet in nam postavili temelje družbe kakršno poznamo danes.

 2. mijau pravi:

  Zopet nova religija, ki prenaša odgovornost od nas vseh na neke modrece, ki naj bi bili za vse zaslužni in za vse krivi.

  In nemo je njihov prerok. Amen.

 3. nemo pravi:

  Ni religija, nihče od nikogar ne zahteva naj mu sledi, kvečjemu, da posluša njegove nasvete in priporočila.

 4. bin pravi:

  Kot vsaka vera (tudi socializem je zame vera!) tudi New Age uči v osnovi same pozitivne reči. Pa kaj, ko “ljudje” vse pokvarimo! Sistem za širjenje in vzdrževanje ideje je vedno tisti, ki se oddalji od ideje same in povzroča krivice in trpljenja “v imenu vere”.
  Ideja (vera), ki se bo obdržala in širila brez sistema in modrecev bo tudi zame morda sprejemljiva. Do takrat pa čakam in delam po zdravi kmečki pameti!

 5. nemo pravi:

  Vera je odločitev posameznika, absolutno vsak v nekaj verjame. A ko tisto v kar verjame postane pomembnejše od življenja samega, potem nastanejo težave in razni fanat -izmi.
  A če se ti zdijo na primer Maitrejeve ideje v redu, še ni nujno, da si vernik ali fanatik.

 6. mijau pravi:

  Memo, kot dokaz, da ni religija, praviš, da nihče ne zahteva, da ji slediš. Saj tudi nobena druga tega sedaj ne zahteva. Nekoč pa je zahtevala in se je širila s krvjo in mečem. Sedaj imajo suptilnejše metode.

  Če pa ta “religija” ne zajame večine ljudi, pa ne bo uspela spremeniti sveta. Ali misliš, da ljudje, ki imajo “privi-
  legije, bogastvo in moč” ne bodo tega branili?

  Socialna revolucija ne bo šla po mirni poti.

 7. nemo pravi:

  Priviligirani ljudje vedno branijo svoje privilegije, pa naj bodo to lastniki podjetij, politiki, škofje, guruji itd. Vendar danes ne smemo zanemariti “volje ljudstva”, ki ima mnogo orodij pritiska: volitve, nekatere medije, proteste in nenazadnje tudi bloge. Nekateri politiki so se že začeli odzivati na potrebe ljudi, ne pa zgolj nekaterih interesnih skupin.

 8. alter2 pravi:

  Komunizem seveda ne uči nič dobrega. Ljudem samo prodaja iluzijo.

  Najboljši sistem je liberalni kapitalizem. Ljudje v teh državah živijo najbolje.

 9. alter2 pravi:

  Človeška narava se čisto nič ne spreminja, samo ljudje jo začenjamo bolje razumevati, hkrati pa živimo čedalje bolje, zaradi česar določene lastnosti ne pridejo več do izraza.

  Dejstvo namreč je, da je tekmovalnost in sebičnost obratno sorazmerna s premoženjem, ki ga posameznik ima. Socialisti nam pa vcepljate idejo, da je ravno obratno, kar pa ni res.

 10. mijau pravi:

  Alter2, replika na tvojo trditev, da je liberalni kapitalizem najboljši sistem, ker ljudje v njem živijo najbolje.

  Samo povprečno!

 11. alter2 pravi:

  V nobenem sistemu niso živeli čisto vsi dobro. Kapitalizem je najboljše od vsega, kar poznamo, ker daje najboljše rezultate.

 12. nemo pravi:

  V globalnem merilu je kapitalizem katastrofa za milijone in milijone ljudi. Če ga pogledaš samo na omejenem območju (npr. EU) je relativno dober sistem.
  Nisem za ukinitev kapitalizma, samo v globalnem merilu potrebuje jasna pravila delovanja in nadzor nad njihovim izvajanjem(zaščita delovne sile, plačevanje davkov, zaščita okolja, skrb za razvoj področja, kjer podjetje deluje). To je minimum.
  Pravična delitev dobrin pa mora izhajati iz zavesti posameznikov in narodov, da je nekatere dobrine mogoče bolj pravično porazdeliti po svetu izven standarnih ekonomskih načinov delitve.

 13. alter2 pravi:

  Kapitalizem ne more biti globalna katastrofa tam, kjer ga sploh ni. Ne moreš govoriti o kapitalizmu tam, kjer niso izpolnjeni kriteriji za kapitalizem. Diktature in pravi kapitalizem ne gredo skupaj.

  Pretiran nadzor naredi več škode kot koristi.

  Pravična delitev je taka, da ima vsak toliko, kot ustvari. Seveda pa lahko vsak prostovoljno da za reveže.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !