Osebnost leta: ti

»Ja ti. Ti obvladuješ informacijsko dobo. Dobrodošli v tvojem svetu«.

Tak je naslov (in podnaslov) članka v vplivni in ugledni ameriški reviji Time, kjer so izbrali osebnost leta 2006. Nagrada je namenjena milijonom ljudi po vsem svetu, ki sooblikujejo/mo spletne vsebine, torej blogerjem, forumašem in drugim samo-snovalcem (primer spletne enciklopedije Wikipedia) spletnih vsebin. Članek z zgornjim naslovom bo v tiskani izdaji izšel 25. decembra 2006, na internetu pa je bil objavljen že 13. decembra (Klikni za članek: Person of the year: you). Revija Time nas je torej izbrala za osebnosti leta. In upravičeno smo na to lahko ponosni. Članek se začenja takole:

»Teorijo “velikega človeka” zgodovina običajno pripisuje škotskemu filozofu Thomasu Carlylu, ki je zapisal, da je “zgodovina sveta samo biografija velikih ljudi.“ Verjel je, da samo redki, močni in slavni oblikujejo skupno usodo vseh. Ta teorija je letos izgleda doživela resen udarec.«

Nič več niso samo veliki in slavni ljudje tisti, ki spreminjajo svet. Internet, zares rojen šele pred petnajstimi leti in nova spletna orodja, ki omogočajo enostavno komuniciranje (blogi, forumi, odprte enciklopedije, domače spletne strani itd.), očitno že imajo velik vpliv na dogajanje v svetu. V nekaterih državah so blogi postali (ali ostali) edini pravi vir informacij – v tej smeri gremo postopno tudi v naši vse bolj uravnoteženi državi (če nam zaprejo obstoječe bloge, se bomo pač srečevali na drugih, še svobodnih spletnih svetovih).

»To je zgodba o skupnosti in sodelovanju v obsegu kot ga še nikoli ni bilo«, je zapisano v članku. Res je, čeprav se ne srečujemo neposredno, smo vendar bolj pristna skupnost, kot so na primer množice, ki se “v mesu” tarejo v nakupovalnih svetiščih. Iz blogov in drugih spletnih vsebin danes črpajo številni novinarji – čeprav tega ne priznajo – in politiki, tržniki, ekonomisti, sociologi itd..

V času današnjih uravnoteženih medijev smo postali (edini pravi) vir številnih informacij, kritiki družbenih »umazanij«, interpreti aktualnih dogodkov, strastni razpravljalci ali pa preprosto izpovedovalci lastnih usod in zabavljači. Seveda se v blogih, na forumih, v odprtih enciklopedijah in številnih »domačih« spletnih straneh najde tudi kup neumnosti in brezveznosti, a koliko jih je šele v uradnih in profesionalnih »velikih« medijih.

Članek se končuje z spodbudo (nam: osebnostim leta): »To je priložnost za izgradnjo nove vrste mednarodnega razumevanja, ne politika do politika, velikega človeka do velikega človeka, temveč državljana do državljana, osebe do osebe. To je priložnost za ljudi, da pogledajo v računalniški zaslon in se resnično, iskreno čudijo, kdo jih tam preko gleda nazaj. Nadaljujte. Povejte nam, da niste samo malo radovedni.«

Brez slabe vesti si torej, dragi so-blogerji in drugi samo-oblikovalci spletnih vsebin, čestitajmo. Ne bodimo skromni, delajmo naprej, lahko spremenimo svet.

(Opomba: če je kateri bloger o tem že pisal, se opravičujem, ker sem njegov prispevek spregledal; sicer pa se o vsaki stvari da pisati iz različnih vidikov)

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Osebnost leta: ti”

 1. abaris abaris pravi:

  Ta naziv bom vključil v prihodnje prošnje za zaposlitev!

 2. kinki tone pravi:

  Hvala, hvala. Khm. Torej hvala za ta naziv.
  Kinky Tone osebost leta. Saj ne bi bilo treba. Ej

 3. pikec85 pikec85 pravi:

  abaris, jst ga bom že čez mesec in pol ;)
  in, ja, nemo, spremenimo svet in pokažimo, da smo blogerji tudi skupnost katera ima svojo ‘moč’!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !