Kaj bi se zgodilo, če bi devica Marija danes prišla v Betlehem?

Danes tretjina človeštva praznuje božič, v spomin na Jezusovo rojstvo v Betlehemu – a tudi po 2000 letih v tem mestu ponovno ni prostora za rojstvo otrok. “Kaj bi se zgodilo, če bi devica Marija danes prišla v Betlehem?” se sprašuje 27-letna Palestinka Fadia Jemal iz Betlehema in nadaljuje: “Preživljala bi, kar sem preživljala sama.”

Z zlomljenim glasom opisuje, kaj se ji je pripetilo: “Bilo je ob 5 popoldan, ko sem začutila popadke.” Že tako je bila nervozna, saj je šlo za prvo rojstvo in še to za dvojčka, zato je prosila moža naj jo skupaj s sestro in mamo odpelje v porodnišnico. Morala bi oditi v 20 minut oddaljeno porodnišnico, a naleteli so na izraelsko cestno zaporo.

Izraelski vojaki jim niso dovolili čez zaporo, kljub temu, da je Fadia že močno krvavela, eden od vojakov se ji je celo smejal. Ob enih ponoči je na zadnjem sedežu v hudih mukah, brez pomoči sester in zdravnika, rodila drobnega fantka Mahmouda in deklico Mariam. Starši so ji še dva dni prikrivali, da je deček kmalu po rojstvu umrl. Zdravniki so ji rekli, da bi preživel, če bi ga lahko dali pravočasno v inkubator.

To se je dogajalo leta 2002 in od takrat je, zaradi zadrževanja nosečnic na cestnih zaporah po trditvah Združenih narodov umrlo že 36 otrok. “Zdaj je Mariam že v letih ko me sprašuje, kje je njen brat”, pravi Fadia. “Hoče vedeti, kaj se je zgodilo z njim. A kako naj ji to pojasnim?” [Vir: Common Dreams]

To je le še ena od žalostnih zgodb današnjega sveta. Kako zlahka prizadenemo človeka samo zato, ker je drugačen: drugačnega izgleda, drugačne narodnosti, drugačnega prepričanja itd.. Kdaj se bomo končno začeli obnašati kot ljudje?

Kdaj bo človek človeku postal človek?

 • Share/Bookmark
 

 • Komentarji in trackbacks so trenutno odprti za ta zapis.
 • Trackback URI: http://nemo.blog.siol.net/2006/12/24/kaj-bi-se-zgodilo-ce-bi-devica-marija-danes-prisla-v-betlehem/trackback/
 • Komentarji RSS 2.0

3 komentarjev na “Kaj bi se zgodilo, če bi devica Marija danes prišla v Betlehem?”

 1. pikec85 pikec85 pravi:

  mnogi pozabljamo, da se stvari dogajajo dan za dnem in jih še opazimo ne … lahko le upamo, da se bo (in s tem tudi mi) spremenilo!

  samo opazovati in storiti nič ni bogve kaj, vendar kaj storiti, četudi le nakazati, je nekaj, bolje kot nič!

  človek bo človek postal v trenutku ko bo pozabil nase in začel skrbeti za druge! povdarek je na ”pozabil nase” (mogoče bi še dodal na svoje ambicije, pri katerih želiš škodovati drugim)

 2. martin martin pravi:

  Vsi drugačni so kriminalci, teroristi, ipd. Taki smo, počakajmo, da nas začne nekdo dovolj močno sovražiti.

 3. pimx pravi:

  “Kdaj bo človek človeku postal človek?” Odgovor je: Na nikolovo nedeljo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !