V ozadju medijskega hrupa

Medtem, ko je vsa pozornost svetovnih medijev in s tem javnosti usmerjena v »sporno« obešanje Sadama Huseina, se v senci tega dogajanja tiho – po »demokratičnih« postopkih – sprejema zakon, ki bo zahodnim korporacijam omogočil dolgoročno izkoriščanje iraške nafte.

Zakon bo omogočil »pogodbe za delitev proizvodnje« (“production-sharing agreements” ali PSA). Ta zakon omogoča, da Irak sicer zadrži lastništvo nad naftnimi polji, vendar mora dobiček deliti z mednarodnimi korporacijami, ki bodo investirale v njihova naftna polja, naftovode in rafinerije.

Seveda gre v prvi vrsti za ameriške in britanske korporacije, ki so »slučajno« že tam in že investirajo: britanski BP in Shell, ameriški Exxon in Chevron bodo lahko podpisale 30-letne pogodbe za izkoriščanje iraške nafte. Vredna nagrada za kri svojih vojakov in smrt sto tisočev Iračanov?

Vir: Common Dreams

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “V ozadju medijskega hrupa”

  1. pikec85 pikec85 pravi:

    vsaka, še tako ”demokratično” sprejeta odločitev se najprej porodi v glavi enega človeka – tisti, ki jo nato najbolje predstavi ljudem, torej volivcem, torej zmaga ;)

  2. bin pravi:

    Mi pa čakamo, da bodo svetovni politiki stopili na pot “pravične delitve”?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !