Prosta trgovina zasužnjuje revne države

Novi prostotrgovinski sporazumi, ki se podpisujejo med bogatimi in revnimi državami, so veliko bolj destruktivni kot vsi prejšnji sporazumi v okviru Svetovne trgovinske organizacije, pravijo v človekoljubni organizaciji Oxfam.

»Revne države so prisiljene v velika zmanjšanja carinskih stopenj,« pravi Emily Jones, avtorica nedavnega Oxfamovega poročila. »Pogosto so, v okviru tako imenovanih prostotrgovinskih sporazumov, svoje carine prisiljene zmanjšati na ničlo, v kar jih silijo bogate države.«

To pomeni, da revne države odpirajo svoje trge za subvencionirane kmetijske proizvode iz EU, na primer.

Obstaja vsaj 250 regionalnih in dvostranskih sporazumov, ki pokrivajo okoli 30 % svetovne trgovine. Vedno so napisani v korist bogatih držav. ZDA in EU vsiljujeta pravila o zaščiti intelektualne lastnine, kar revnim državam onemogoča dostop do življenjsko pomembnih zdravil; zvišuje ceno semen, tako da si jih majhni kmetje ne morejo privoščiti in otežuje podjetjem iz revnih držav dostop do novih tehnologij.

Severnoameriški prostotrgovinski sporazum (North America Free Trade Agreement – NAFTA) je v obdobju desetih let Mehiki »prinesel« 1,3 milijona izgubljenih delovnih mest.

Zakoni tako slavljene liberalizacije svetovne trgovine v resnici uničujejo lokalne kmete in male podjetnike, zmanjšujejo konkurenco in širijo monopole velikih korporacij.

Evropa bi se ob svoji 50-letnici morala zamisliti nad svojo trgovinsko politiko, ki neposredno sili ljudi v revščino in tudi v smrt (zaradi lakote in ozdravljivih bolezni). Američani pa tako nimajo nobene morale več.

Vendar ima Oxfam tudi rešitve, ne samo kritike:

  • skleniti posebne sporazume za posamezne (različno razvite) države, ki bi jim omogočil dejanski razvoj;
  • vzpostaviti fleksibilnejšo zaščito intelektualne lastnine, da bi olajšali dostop revnih držav do zdravil, semen in da bi zaščitili tradicionalno znanje in biološko raznovrstnost;
  • najpomembnejše javne storitve (izobraževanje, zdravstveno varstvo, vodno oskrbo in komunalno omrežje) izključiti iz zahtev po liberalizaciji; itd..

Vir: Common Dreams

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !