Komercializacija – nevarnejša od atomske bombe

Komercializacija je pojem, ki označuje način razmišljanja ter vrsto odnosov in ravnanj v (sodobni) družbi. Resda komercializacija prevladuje v razvitih državah na čelu z ZDA, a njen vpliv sega tudi v najbolj oddaljene kotičke sveta. Komercializacija izhaja iz latinske besede commercium – trgovina, kupčija, kar pomeni, da medsebojni družbeni odnosi temeljijo na logiki trgovine oziroma nakupa in prodaje. To pomeni, da vsako človeško ravnanje določata cena in dobiček, četudi včasih na prikrit način.

Ko gre za področje trgovine in podjetništva, se nam zdi tako ravnanje še normalno (seveda, če je pošteno), če pa govorimo o področjih kot so zdravstvo, izobraževanje in druge socialne dejavnosti, se komercializacija izkaže za izjemno destruktivno. Komercializacija skratka pomeni, da tržni odnosi postanejo temeljni model za odnose na vseh družbenih področjih.

Ko začne na primer zdravnik tehtati ceno in dobiček, ki bi mu ga neka medicinska storitev lahko prinesla (ali ne), se odloča kot trgovec, ne pa v skladu z zdravniško etiko: je preiskava predraga, je nakup opreme predrag, se splača operirati, bo pacient prinesel dobiček ali izgubo itd.? Podobno je na področjih izobraževanja, socialnega varstva, kulture, umetnosti in drugih družbeno pomembnih področij.

Odnosi med posamezniki, podjetji, organizacijami in narodi, ki temeljijo na komercializaciji, so destruktivni, saj spodbujajo tekmovanje, sebičnost in pohlep. Tekmovanje med – že v izhodišču – različno razvitimi posamezniki, skupinami in narodi vedno koristi močnim, agresivnim in tudi pokvarjenim, vse ostale pa postavi v podrejen položaj; nekatere oropa celo najosnovnejšega – preživetja.

Poleg tega se tisti, ki delujejo v skladu z logiko komercializacije, ne ozirajo na posledice svojega ravnanja – uničeno okolje, revni in stradajoči, spori in konflikti – temveč imajo pred očmi vedno le lastne, sebične koristi.

Komercializacija, ki danes postaja prevladujoča družbena sila, vodi družbo in planet v uničenje. Zato Maitreja pravi, da je komercializacija nevarnejša od sleherne atomske bombe. Protiutež komercializaciji je pravična delitev dobrin, ki ljudi spodbuja k sodelovanju, solidarnosti in pravičnosti. Brez njih bo naša bodočnost, predvsem pa življenje naših zanamcev, nepredstavljivo mračno, bedno in nevarno.

 • Share/Bookmark
 

 • Komentarji in trackbacks so trenutno odprti za ta zapis.
 • Trackback URI: http://nemo.blog.siol.net/2007/04/17/komercializacija-%e2%80%93-nevarnejsa-od-atomske-bombe/trackback/
 • Komentarji RSS 2.0

8 komentarjev na “Komercializacija – nevarnejša od atomske bombe”

 1. rudi pravi:

  Ej kokr vidm že kar nekaj časa pišeš blog, pa še vedno nisi uredil tiste strani o avtorju, če ne drugega lahko vsaj zbrišeš tisto, pa tud podnaslov strani bi lahk zbrisal al pa kj druzga napisal, ne pa da ti vse te mesece tisto moj.novi.siol.blog.bla.blabla paradira gor. ma je moteče zelo

 2. Dajana pravi:

  [...] Komercializacija, nevarnejša od atomske bombe. [...]

 3. Dajana » Ste že opazili, da živite v hipnotizirani družbi? pravi:

  [...] Komercializacija, nevarnejša od atomske bombe.              [...]

 4. nemo pravi:

  Dajana hvala za povezavo na članek, mislim, da se lepo dopolnjujeta.

 5. bin pravi:

  Tudi v medsebojnih odnosih je vse več komercializacije! Tudi v najbolj intimnih! Koliko svojemu partnerju dam, koliko dobim?
  Kadar je saldo negativen, prekinjam razmerje. Potem pa gledamo, koliko parov “zdrži” skupaj več kot 7 let! Je tudi tu možna pravična delitev dobrin? Kaj, ko bi pri tem začeli?

 6. nemo pravi:

  Bin pa se enkrat zares strinjava. Prav imaš. Zato danes ljudje tako hitro menjavajo partnerje; dokler imajo “dobiček” jim ustreza, potem se umaknejo in poiščejo novo “tržno priložnost”. Če imaš nekoga res rad, boš o ob njem vztrajal tudi v slabem in mu pomagal. Tako kot je med posamezniki, je tudi med narodi.
  Pa še nekaj, v resnici je pravična delitev “doma” v družinah (pa če ima dva, tri, štiri ali več članov). To logiko bi na nek način lahko “prenesli” na širši nivo. Pravična delitev je možna med dvema človekoma ali med 6,5 milijardami ljudi.

 7. Dajana » Ste že opazili, da živite v hipnotizirani družbi? pravi:

  [...] Berite še: Komercializacija je nevarnejša od atomske bombe. [...]

 8. Dajana | Ste že opazili, da živite v hipnotizirani družbi? pravi:

  [...] še: Komercializacija je nevarnejša od atomske bombe. AKPC_IDS += “392,”;Berete lahko:Če hočeš ozdraveti, ugasni televizijoOdvisnost od [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !