Ob Dnevu Zemlje

Odlomek iz pisma ameriškega indijanskega poglavarja Seattla ameriškemu predsedniku, 1854:

»Vemo, da nas beli človek ne razume. Njemu je kos zemlje enak kateremukoli drugemu kosu zemlje. Tujec je, ki pride ponoči in vzame zemlji vse, kar potrebuje. Zemlja mu ni brat, temveč sovražnik. Ko si jo podvrže, gre naprej. Za seboj pušča grobove očetov in mu tega ni mar. Svojim otrokom jemlje zemljo in ni mu mar. Grobove svojih očetov in zemljo, ki mu rojeva otroke – prepusti pozabi. Do matere zemlje in brata neba se vede kot do stvari, ki se dajo kupiti, naropati, prodati kot živina ali bleščeč nakit. Njegov pohlep bo uničil zemljo in za sabo pustil le opustošenje.

Ne razumemo, čemu pobijajo bizone, čemu krotijo divje konje, čemu je sredi gozda toliko človeškega vonja, čemu je pogled na zelene hribe pretrgan z govorečimi žicami. Kje so goščave? Ni jih več. Kje je orel? Ni ga več. Pravega življenja je konec. Začenja se boj za obstanek.« (Franc Burgar, Majda Kuželički: Kako naj vam prodamo modrino neba, govori indijanskih poglavarjev)

Pripadniki južnoameriškega, za mnoge primitivnega ljudstva Kogi pravijo, da so naši starejši bratje in ker smo se tako zelo izgubili na naši poti, nam skušajo svetovati in nam dopovedati, da je, kot posledica našega pohlepa, nastalo “neskladje med človekom in naravo, ki vpliva na svet. Čas je,”  pravijo “da o tem razmislite in to spremenite. Prepričani smo, da je treba naše pravice spoštovati in da se morate začeti učiti od nas, družbe, ki živi v sozvočju z naravo. Tako bo zrak spet postal čist in imeli bomo vode v izobilju, tako da bo življenje na planetu lahko teklo naprej, da se bo sonce, sončna toplota in nočni hlad, vse, kar je na svetu, vrnilo v svoje naravno stanje …” (iz iste knjige)

Tako imenovana primitivna ljudstva so že zdavnaj opazila naš »civiliziran« odnos do narave. Kdo je torej v resnici primitiven?

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Ob Dnevu Zemlje”

  1. bin pravi:

    Primitiven je vsekakor tisti, ki je blizu “začetnega položaja”! Po samem izvoru besede. (primus = prvi, začetni, izvorni) Izraz primitivnost kot ga poznamo danes, ima izkrivljen pomen!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !