Esej o mogočnem drevesu

V današnjih časih – časih neusmiljene tržne tekme, divjega potrošništva in vsesplošne komercializacije – zveni pravična delitev dobrin kot nekaj utopičnega ali celo kot znanstvena fantastika. A je daleč od tega. Pravična delitev dobrin je drobna in krhka sadika, iz katere lahko zraste mogočno in trdno drevo. Zdaj je čas, da to sadiko posadimo in jo skrbno zalivamo ter negujemo. Osupli bomo, kako hitra bo njena rast in kako neverjetno obilen bo sad iz drevesa, ki se bo iz te sadike razvil.

Danes ne more zrasti in nastati nič lepega, nič mogočnega, saj se brez milosti spopadamo za vse, kar nam planet v obilju nudi. Iz zemlje pulimo, trgamo, črpamo in rijemo po njenih nedrjih; izsekavamo njene površine; iz oceanov potegnemo sleherno življenje, ki nam pride pod roko. Zemlji, vodi in ozračju potem »vračamo« ogromne količine na hitro konzumiranih in zavrženih dobrin, ki nam v resnici pomenijo kaj malo, mogoče le bežne trenutke užitkov.

A to ropanje planeta epskih razsežnost – planeta, ki nam je podarilo življenje in ga tudi varuje in vzdržuje, prinaša koristi le nekaterim, veliko številčnejšim pa izjemno bedo ali celo prezgodnjo smrt. Tako čaščena konkurenčnost je le drugo ime za izjemno kruto tekmo za zemeljske vire, gre za resnično vojno med posamezniki in narodi.

Če skupaj skrbimo za naravne vire in se skupaj dogovarjamo za njihovo pravičnejšo porazdelitev, potem jih ne more zmanjkati za nikogar. Potem zraste zaupanje in iz zaupanja mir. »Posadimo« torej pravično delitev. V rodovitna tla globalne človeške skupnosti.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Esej o mogočnem drevesu”

 1. bin pravi:

  Nemo!
  Kaj pa je to “dobrine”? Mi ni čisto jasno.
  Ali je naprimer dobrina čista neomadeževana reka, ki teče po strugi, vsem v radost? Ali je dobrina zajezena (ista) reka, ki nam vsem daje vodo za namakanje polj in elektriko za vrhunske zdravstvene posege ali tople domove?

 2. eveningstar pravi:

  Dobrine so naravne pa tudi civilizacijske. Torej hrana, čisto okolje, pa tudi znanost, socialna oskrba, izobrazba, streha nad glavo… Skratka vse kar bi si kot človeška družina lahko delili med seboj, pa si zaenkrat še ne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !