Borzni potop, drugič

 

Po avgustovskih padcih na svetovnih borzah, se – po krajšem predahu – zgodba nadaljuje. Borze so se ponovno obarvale rdeče. Če se razni borzni in ekonomski strokovnjaki še tako trudijo in razglabljajo o vzrokih krize, je pravi vzrok skrajno enostaven: človeški pohlep. Ta je, predvsem v zadnjem desetletju, dobil neslutene razsežnosti in v špekulacije na borze »potegnil« milijone ljudi po svetu.

Zdaj se »izstavlja račun«, ki v svoj vrtinec vleče vso svetovno ekonomijo: najprej kreditna kriza – padec borznih indeksov – potem finančna kriza, ki bo prizadela sleherno državo sveta – in nazadnje hude trgovinske in gospodarske težave, ki lahko prizadenejo sleherno gospodinjstvo. Ekonomskega sistema, kakršnega poznamo danes ne bo nikakor več mogoče vzpostaviti. A to je dobro. Saj je utemeljen na totalni nepravičnosti.

In takrat bo možnost za vzpostavitev novih (družbenih in ekonomskih) odnosov, ki bodo temeljili na medsebojni delitvi dobrin, vsaj kar zadeva temeljne dobrine za zadovoljevanje osnovnih človekovih potreb (hrana, voda, energija itd.). Druga možnost je družbeni kaos.

Odločitev pa stvar človeštva, ob pomoči Maitreje in Mojstrov modrosti.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Borzni potop, drugič”

  1. maatjazh maatjazh pravi:

    Hudo apokaliptično. Upam, da se motiš. Modrost naj pripelje do nujnih sprememb po mirni in čim bolj gladki poti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !