Doktrina šoka

 

»Samo kriza, dejanska ali zaznana, lahko vodi do resničnih sprememb.« (Milton Friedman)

Nedavno umrli guru neoliberalnega kapitalizma Milton Friedman si je vse življenje prizadeval za svoboden trg. A ta je le iluzija, ki jo »proizvajajo« predvsem ekonomisti, politiki in mediji.

Svobodni kapitalistični trg (svoboda tu pomeni odsotnost spoštovanja pravil in zakonov, bodisi moralnih bodisi pravnih) mora za svoj obstoj neprestano rasti. To z lahkoto opazimo, saj ekonomisti in politiki postanejo naravnost histerični, če dobički in gospodarska rast (korist od nje imajo večinoma samo veliki igralci na borzah ali v podjetjih) niso vse večji in večji. Samo prisluhnite jim.

Čim se neha rast se takoj začenja proces samodestrukcije trgov – najbolj se to vidi na borzah. Vsaka rast pa se vedno konča s padcem. To se sicer neprestano dogaja, a dokler ne pride do večjih padcev gospodarske rasti, tega sploh ne opazimo.

Ko pa pride do hujših nihanj, nastopijo izredni ukrepi – doktrina šoka. Takrat je treba gospodarstvu pomagati s šok terapijo. Prvi jo je »pogruntal« Hitler. Kako je Nemčijo spravil iz velike gospodarske krize? Z veliko proizvodnjo orožja in »zaposlovanjem« velike armade. Smetano so sicer pobrale velike korporacije, a tudi ljudje so dobili svoje mezde – plače. To je pomagalo. A orožje in vojsko je bilo treba tudi »zaposliti«, drugače bi zmogljivosti hitro postale zasičene. No posledice Hitlerjevega ekonomskega čudeža poznamo.

Američani so podobno šok terapijo uporabili večkrat: v Vietnamu in dvakrat v Iraku (če naštejemo samo največje »projekte«). Po 11. septembru pa so našli čarobno formulo: neprestano šok terapijo, ki se imenuje vojna proti terorizmu. Vanjo so vložili že več sto milijard dolarjev (glej link Stroški vojne v Iraku – že samo ti presegajo 450 milijard $): za novo orožje, kamere, prisluškovalne naprave, za transport vojske in orožja, telekomunikacije in vse kar je potrebno za vodenje tega, verjetno najdražjega »projekta« vseh časov. Korporacije si dobesedno manejo roke. Biznisu ni videti ne konca ne kraja.

In kdo to plača? Davkoplačevalci in ne samo ameriški, kajti grozljivo velik ameriški nacionalni primanjkljaj posredno plačuje vsa svetovna ekonomija (to je mogoče zato, ker je dolar rezervna svetovna valuta in centralne banke po svetu na veliko kupujejo ameriške obveznice, ki jih na veliko tiskajo Zvezne rezerve – »papir za denar«) – glej link Ameriški nacionalni dolg (gre za 9 trilijonov oziroma več kot 9.000 milijard $). Torej vojno proti terorizmu hočeš nočeš plačujemo vsi – in seveda za biznis večinoma ameriških korporacij.

Se torej čudite, da morajo politiki in ekonomisti, če hočejo vzdrževati »svobodno svetovno ekonomijo« neprestano »proizvajati« afere, konflikte, krize, vojne. Kriza je način njihovega delovanja.

Znana aktivistka Naomi Klein (tudi avtorica več knjig) in Alfonso Cuaron (avtor filma Otroci človeštva, ki nakazuje, kam nas vodi doktrina šoka) sta posnela kratek film The Shock Doctrine (na YouTube). Vsekakor vreden ogleda.

Naomi na koncu filma pravi:

»Informacije so upor proti šoku. Oboroži se.«

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !