Protikadilski zakon, globalno segrevanje, inflacija in aspirin

 

Kaj imajo skupnega protikadilski zakon, globalno segrevanje ozračja, inflacija in aspirin? Po univerzalnem zakonu vzroka in posledice vsako dejanje (vzrok) sproži neko posledico ali več njih.

Uveljavitev protikadilskega zakona prinaša veliko posledic. Verjetno je že in še bo kakšen posamezen kadilec celo prenehal kaditi, kakšen strasten antikadilec pa bo z malo večjim zadovoljstvom spil jutranjo kavico. A gre samo za posameznike.

Druge posledice so bolj zanimive. Nekaj lokalov bo propadlo (in posledično bo nekaj ljudi zgubilo službe, nekaj družin pa dohodke), v drugih (ki imajo za to pogoje) zdaj hitijo z nameščanjem zunanjih plinskih in električnih ogreval. To bo povečalo porabo energije in s tem tudi izpuste toplogrednih plinov – posledice poznamo. Zraven se bodo, zaradi višjih stroškov, dvignile cene v lokalih in – to bo še malo prispevalo k že tako visoki inflaciji.

Kadilci in njihovi nekadilski prijatelji, plus njihovi otroci, bodo kavico (in še kaj) pili zunaj, tudi pri nižjih temperaturah. In seveda jih bo moral tam nekdo postreči. Ker se bodo greli samo od zgoraj, bo posledično marsikdo staknil hujši prehlad ali celo pljučnico. Povečala se bo poraba aspirina in drugih zdravil in več bo bolniških in o groza – večji bo izpad iz dela.

Sam sploh nisem kadilec, zame se pravzaprav nič ne spremeni, že sedaj sem se brez problema izognil bolj zakajenim prostorom. Bom pa zelo vesel, ko bodo zakonodajalci malo bolj stopili na rep mega industriji in porabi alkohola.

Posledice bodo veliko bolj koristne: manj bo pretepenih otrok in žena (če je nekdo samo kadilec, ne bo zaradi »zaužitih« 20 cigaret prebutal svoje družine ali na cesti pobil nekaj ljudi), zmanjšal se bo cestni masaker in bolniški izostanki. A kaj, ko (ne)kultura pitja – pravzaprav popivanja – tako globoko prežema našo družbo. Popolna prepoved kajenja je zato bolj metanje peska v oči: ker si ne upamo lotiti večjega zla, se raje lotimo manjšega. Tako gre to.

Kajenja ne zmanjšaš z popolno prepovedjo kajenja (sem pa za vsaj  takšno obliko prepovedi kot je bila do sedaj v veljavi – ločeni prostori v lokalih itd.), temveč z izobraževanjem, predvsem otrok, z argumentiranimi oglaševalskimi akcijami proti kajenju in zmanjšanjem stresa v družbi. Gre bolj počasi, je veliko dražje, a je bolj učinkovito.

 • Share/Bookmark
 

 • Komentarji in trackbacks so trenutno odprti za ta zapis.
 • Trackback URI: http://nemo.blog.siol.net/2007/09/12/protikadilski-zakon-globalno-segrevanje-inflacija-in-aspirin/trackback/
 • Komentarji RSS 2.0

3 komentarjev na “Protikadilski zakon, globalno segrevanje, inflacija in aspirin”

 1. erzo pravi:

  Odlično spisano! Ni kej za dodat.

 2. jegla pravi:

  Ne glede na to, da je sicer splošno znano, da Indijanci niso (skoraj) izumrli zaradi alkohola in tobaka, ampak zaradi strelnih ran, se zgodovina ponavlja > tokrat žal v Sloveniji. Pred skoraj 70-timi leti ga je v ZDA nek Broutchann (slovenski prevod: Bručan) prav tako pobikasla s protialkoholnim zakonom, kot ga je sedaj v Sloveniji Bručan (angleški prevod: Broitchann) s protikadilskim zakonom. Pač znano slovensko reklo: kjer se osel valja, tam dlako pusti.

 3. Mojca pravi:

  HJA zelo zanimiva debata! Realnost je pač taka, da PROMET REALNO UPADA. VIDNO!!!!!
  Imam svoj lokal in na začetku sem bila tudi sama zadovoljna z njim zdaj pa temu ni več tako.
  Zakon je slab zaradi tega, ker kajenje prepoveduje povsod v lokalu.
  Sama sem kadilka in NE RAZMIŠLJAM TAKO, DA ČE KADIM ME PA BOLI K**** ZA NEKADILCE. Strinjam se s tem, da če jaz kadim, NIMAM NOBENE PRAVICE UNIČEVATI DRUGIH ZARADI TEGA(otroci,…)
  Zakon je pa treba spremeniti. Imam lokal, ki je totalno pregrajen. CCA 100 kvadratov s tem, če bi bil zakon drugačen bi se v lokalu lahko kadilo tam, kjer je pa šank itd bi pa lahko bilo za nekadilce in jih dim NE BI MOTIL!!! Lokal je pregrajen totalno – STENA, 2M HODNIKA ŠE ENA STENA…!

  IN MI NIHČE ne bo GOVORIL, DA JE PROMET UPADEL ZARADI CEN, HALLO PRI NAS JE PIVO 0,5L 1,5€ KAVA Z MLEKOM 0,95€…..!!! PA je promet upadel za več kot 60 odstotkov.
  Meni je lokal, služba in od tega služim svoj kruh….kako ga naj zdaj???????

  NE ZATISKAJTE SI OČI- ZAKON JE SLAB,
  - JA, TREBA JE BILO NEKAJ STORITI AMPAK NE TAKO STROGO!!!

  Za ta denar, ki so ga zapravili za sprejetje novega zakona
  bi lahko zaposlili več inšpektorjev in bi hodili po lokalih in kjer ni poskrbljenih ločenih prostorov za nekadilce in kadilce-kazen.
  V zakonu je prej pisalo, da mora bit prostor ločen. Zakaj pa potem niso dajali kazni tistih, ki so imeli lokal pregrajen samo z nalepko?-

  In berem kako nekateri pišejo ČEŠ JE ČISTO VAŠ PROBLEM, ČE KADITE ZAKAJ STE SE PA ODLOČILI ZATO!
  Ja kje pa živite hallo. To je zame totalen EGOIZEM! Zanima me kako bi bilo, če bi ČEZ NOČ PREPOVEDALI VOŽNJO AVTOMOBILA!!!
  (Izpušni plini onasnežujejo naravo, smrdi, ni zdravo, naravno ravnovesje se ruši- z druge strani, VELIKO JIH UMRE NA CESTAH,
  OGROMNO PO TUJI KRIVDI!!!!) UTEMELJENA PRIMERJAVA!!!
  Nimam svojega avtomobila niti ne izpita, za transport uporabljam noge, kolo, bus, štop…
  Teoretično, da bi zakon sprejeli in jaz bi hladnokrvno odgovorila, VAŠ PROBLEM ZAKAJ STE PA TAKO LENI, DA GRESTE MALO MANJ KOT NA WC Z AVTOM.

  Če bi nasploh vsi nehali skrbeti najprej za svojo rit bi bil svet lepši!!!!!!!!!!!!!!!!

  lp, Mojca22

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !