Orožja komercializacije

 

“Tržne sile,” pravi Maitreja, “so sile pokvarjenosti, zmede in nereda ter povzročajo tekmovanje in primerjanje. Opustošile so družbeno življenje in naravo. Ljudje so v imenu dobička in izgube dobesedno obsojeni na smrt.”     

Čeprav vojaško orožje po svetu še ni povsem potihnilo, pa se je obseg vojaških konfliktov vendarle bistveno zmanjšal. A orožje še zdaleč ni potihnilo. Le spremenilo se je. Najstrašnejše orožje današnje dobe je postalo komercializacija, ki pustoši po našem planetu – tako med ljudmi kot v naravi.

Komercializacija pomeni, da se je komercialna – trgovska miselnost razširila na vsa družbena področja. Trgovanje je postalo način družbenih odnosov na vseh področjih človeške družbe. A še zdaleč ne gre za pošteno trgovanje, temveč za takšno, ki v ljudeh spodbuja najslabše in najbolj uničujoče razmišljanje in ravnanje: sebično, pohlepno, tekmovalno in brezbrižno. Do soljudi in do narave.

Posledice so strašne. Razgradnja socialne vloge države (izobraževanja, zdravstvenega in socialnega varstva), razgradnja države, ki skrbi za osnovne podporne dejavnosti družbe (transporta, komunikacij, komunale, energetike, oskrbe z vodo …) ter razgradnja družbene solidarnosti vodijo večino držav na svetu v negotovost, širok prepad med bogatimi in revnimi in konflikte v in med državami.

Ko se komercializacija širi na posamezna družbena področja, jih »okuži s potrebo« po dobičku in s tem za sabo potegne špekulacije, korupcijo in tekmovanje vseh z vsemi. Komercializacija tako vpliva na različna družbena področja:

Zdravstvo. Takoj, ko v ospredje zdravstvene dejavnosti pride dobiček, se začne »tehtanje«: kdo bo deležen najboljših storitev in kdo ne, kdo ima prednost in kdo ne, koga poslati na drage preiskave in koga ne? Vprašanje je enostavno: tisti, ki ima denar je »zmagovalec«, kdor pa ne, pa …

Izobraževanje. Komercializacija izobraževanja pred kakovost vedno postavi denar. Kaj ponuditi kupcu –učencu, da bo kupil učiteljevo – prodajalčevo storitev? Avtonomnost zamenja odvisnost – od denarja.

Oskrba z vodo, energijo in komunalnimi storitvami. Dostop do vode in drugih življenjsko pomembnih dobrin ni več nekaj normalnega, samoumevnega in univerzalno dosegljivega, temveč stvar neizprosnega trga oziroma stvar k maksimalnemu dobičku orientiranih podjetij.

In tako naprej: od športa, kulture do socialnega varstva. Komercializacija gre z roko v roki s privatizacijo, a njen doseg se ne ustavi samo s privatizacijo. S komercializacijo povsod prevlada neizprosna logika dobička. Tudi ko gre za naravo. Gozdovi tako niso več gozdovi temveč denarno ovrednotena količina lesa. Zemlja ni nič drugega kot v denarju izražena vrednost kvadratnega metra površine. Bolnik ni več bolnik, temveč (samo)plačnik storitev, učenec pa »glava«, ki prinaša dobiček.

Zato je komercializacija izredno nevarno orožje. Ni eksplozivno, a pustoši učinkoviteje od atomske bombe, pravi Maitreja.

Izničimo ga lahko samo s solidarnostjo, sodelovanjem in medsebojno delitvijo.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Orožja komercializacije”

  1. maatjazh maatjazh pravi:

    Izničimo ga lahko predvsem s spoznanjem in sporočanjem tega spoznanja nevednim. Pretirana črnogledost pa namesto optimizma vnaša strah in odpor do te vednosti. Svetlejši pogled bi prinesel zaupanje v prihodnost.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !