Konec krize

Obstali smo v nekakšnem čudnem, vmesnem obdobju, lahko rečemo tudi vakumu. Vemo, da je kriza huda in da se bo verjetno še poglobila. Opiramo se na mnenja »strokovnjakov«, ki že napovedujejo konec krize. A niso preveč prepričljivi. Zdi se, da ne verjamejo niti sami sebi.

Medtem, pa nam vladni politiki vsakih nekaj mesecev ponujajo radikalne spremembe, ki jih različno poimenujejo: izhodna strategija, ukrepi za izhod iz krize, strateški načrt itd. A v resnici ne ponujajo nič, kar bi dejansko spremenilo porazno gospodarsko stanje. Ekonomskega sistema, ki je temeljil na špekulativnih financah in svobodni trgovini, ni več mogoče obnoviti.

Brez resničnih sprememb ekonomskega sistema, izhod iz krize ni mogoč. Dokler bo konkurenčnost temelj ekonomskih in družbenih odnosov nasploh, bodo tako posamezne družbene skupnosti kot mednarodna skupnost v nenehnih konfliktih.

Medsebojna delitev dobrin

V svetu, kjer nas danes živi že 6,8 milijarde ljudi, si ne moremo privoščiti boja za dobrine, ki vendarle niso neomejene. Z medsebojno delitvijo tako na lokalni kot na globalni ravni edino lahko vsem ljudem zagotovimo možnost zadovoljevanja njihovih osnovnih potreb (hrana, pijača, stanovanje, zdravstveno varstvo in izobraževanje), ne da bi hkrati uničili okoljsko ravnovesje na planetu.

Šele z medsebojno delitvijo dobrin se lahko nadejamo pravega konca krize.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !